Στόχος του σεμιναρίου είναι η γνωριμία με την παιγνιοθεραπεία, η κατανόηση της συμβολικής έκφρασης, η διερεύνηση και αξιοποίηση μη παρεμβατικών μεθόδων για την προσέγγιση των παιδιών, των εφήβων αλλά και των ενηλίκων με μικρές παραλλαγές.

Η παιγνιοθεραπεία αποτελεί μία εναλλακτική θεραπευτική πρόταση που καλύπτει το κενό έκφρασης απέναντι σε καταστάσεις που μας δυσκολεύουν στην καθημερινότητά μας. Συχνά, η λογική καλύπτει ή κρύβει αυτά που νιώθουμε προκειμένου να μας προστατέψει από ενδεχόμενο πόνο. Όσο όμως καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας, τις επιθυμίες και τις ανάγκες μας τόσο αυτές εμφανίζονται απρόσκλητα και ανεξέλεγκτα: ως σημάδια στο σώμα μας, ως παράξενα όνειρα στον ύπνο μας, ως δυσπροσαρμοστική συμπεριφορά στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, ως ανία ή κατάθλιψη στη διάθεσή μας.
Η παιγνιοθεραπεία μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε, να ονοματίσουμε και να ελέγξουμε τις δυσκολίες που μας καθηλώνουν.

Μέσα από πληθώρα επιλεγμένων τεχνικών που μας δίνουν την απαραίτητη συμβολική απόσταση να επεξεργαστούμε τα θέματά μας (ζωγραφιές, ιστορίες, μύθοι, κατασκευές, μάσκες, μουσική κλπ) και σε συνδυασμό με το προσωπικό μας στυλ μπορούμε να κάνουμε μία ασφαλή βουτιά στο ασυνείδητό μας, να έρθουμε σε επαφή με τις βαθύτερες ανάγκες μας, να ανακαλύψουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, να ωριμάσουμε μέσα από υγιείς, δημιουργικούς και λειτουργικούς τρόπους.


Ενδεικτικές ενότητες σεμιναρίου*:

 • Η Ιστορική Εξέλιξη της Παιγνιοθεραπείας
 • Το θεωρητικό πλαίσιο και το έργο των κύριων εκπροσώπων της προσωποκεντρικής Παιγνιοθεραπείας
 • Η τεχνική της θεραπείας μέσω του παιχνιδιού
 • Η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής ιστορίας / μύθου / παραμυθιού για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού
 • Η μελέτη περιστατικών
 • διαχείρισης Θυμού
 • διαχείρισης Επιθετικότητας
 • αναγνώρισης & διαχείρισης Ορίων
 • κακοποίησης
 • απώλειας
 • έκφρασης συναισθημάτων
 • ανάληψης ρόλων σε ομάδες
* Η επιλογή της θεματολογίας γίνεται είτε σε εκ των προτέρων συμφωνία με τους συμμετέχοντες, είτε όπως αυτή προκύψει στη διάρκεια του σεμιναρίου μέσα από τις βιωματικές δραστηριότητες. Η μοναδικότητα του σεμιναρίου έγκειται στην κινητοποίηση και συναισθηματική επένδυση των συμμετεχόντων, καθώς και στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση.


Εισηγήτρια:

Αντιγόνη Κεμερλίογλου, Παιγνιοθεραπεύτρια

Η Αντιγόνη Κεμερλίογλου είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία της υγείας στο πανεπιστήμιο Stirling της Σκωτίας και  και την σχολική ψυχολογία στο Institute of Education του πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει εκπαιδευτεί στην προσωποκεντρική παιγνιοθεραπεία στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παιγνιοθεραπείας & Δραματοθεραπείας «ΑΘΥΡΜΑ».
Έχει εργαστεί ως παιδοψυχολόγος στο κέντρο αναπτυξιακών και μαθησιακών διαταραχών "Ανάπτυξη", στο κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης του δήμου Αμαρουσίου και σε παιδικού σταθμούς. Όπως επίσης και ως ψυχολόγος και επιστημονική σύμβουλος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων "Relax Palace".
Σε ακαδημαικό επίπεδο έχει συνεργαστεί με κολέγια και φορείς εκπαίδευσης ως καθηγήτρια ψυχολογίας όπως το "Mediterranean College", το "Byron College" και το "Thace" (The Hellenic Association of Continuing Education). Όπως επίσης έχει υπάρξει ακαδημαική σύμβουλος και συνυπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος παιδαγωγικών στο ΙΕΚ ΔΟΜΗ.
Έχει συγγράψει τα ακόλουθα βιβλία " Εγχειρίδιο για Απελπισμένους Γονείς", "Η Ψυχολογία της Ερωτικής Σχέσης", " Γάμος: Σχέση Στοργής ή Σχέση Οργής" και " Ανακαλύπτοντας την Ψυχή του Παιδιού μου".  
Σήμερα εργάζεται ως παιδοψυχολόγος στον παιδικό σταθμό "Λουλουδότοπος" και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο.


ΚΟΣΤΟΣ

380 ευρώ.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οκτώβριος 2011

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΘΗΝΑ
Τηλ: 210 642 0001
Fax: 210 642 4376
Email: office@ison.gr